Ana içeriğe atla

Sıradışı mimari 5 tasarım


   

  Yapılar eskiden insanların kendi alanlarını oluşturması ve çevre koşullarından korunması için oluşturulurdu. Zamanla daha dayanıklı ve yüksek binalar oluşturulmaya başlandı. İbadet edebilmek için dini yapılar inşa edildi. Yavaş yavaş oluşturulan yapılar şehri oluşturdu. Yüksek binalar gittikçe gösterişli hale geldi. Zamanla savaşlar çıktıkça gösterişsiz ve kamufle olan küçük sığınma evleri yapıldı. Bir bina ne kadar göklerdeyse de, yerin dibindeyse de hepsi insanın barınma amacına hizmet ediyordu. Bu gün sizlere bildiğim 5 farklı sıradışı yapıdan bahsetmek istiyorum.

L'Arbre Blanc Konut Kulesi, Montpellier, Fransa

Ağaçtan ilham alınarak modellenen bu bina 17 katlı ve 133 daireden oluşmaktadır. Zaten isminin Türkçe karşılığı da Ak ağaç anlamına gelmektedir. Fransa’nın Montpellier şehrinde bulunan bu binanın balkonlarının uzunluğu ortalama 7,5 metredir. Yılın 300 günü Güneş’in altında kavrulan bu şehir için mimarlar uzun balkonlu ve ve pergolalı bu binayı tasarladılar. Binadaki 113 dairenin hepsi farklı bir yöne bakıyor ve hepsinin kendine ait balkonu var. Hatta bazı balkonlar arasında merdüvenleri görüyoruz. Bu merdüvenler bina sakinlerinin arasında etkileşim sağlanması amacını taşıyor.

Sümela Manastırı

 Karadeniz bölgesinde Trabzon’da görülmesi gereken gezilecek tarihi yerlerin başında gelmektedir. Denizden 1150 metre yüksekte olan bu yapı Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olma özelliği taşıyor.  UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Sümela manastırı doğal ve oldukça geniş yüksek bir mağara içerisine önü duvarlarla örülerek yapılmıştır. Kilisenin ilk kuruluşu ile manastır haline dönüşümü arasındaki bin yıllık dönem hakkındaki bilgiler kısıtlıdır. Sümela manastırı 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum haklının karargahı olmuştur. Daha sonra nüfus mübadelesi yapıldığında Hristiyanların Yunanistan’a gönderilmesiyle önemini yitirmiştir. Bu gün ise bitirilen restorasyon çalışmaları sonucu ziyarete açık haldedir.

 Fanjingshan

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletindeki Wuling sıradağlarının bir parçasıdır.Bu dağ bir Budist tapınağına ev sahipliği yapıyor. Gördüğünüz bu iki yapı denizden 2.336 metre yüksekte olan Fanjingshan Tapınağı. Bu iki tapınak aslında ayrı birer tepenin üstünde oturuyor. Bu yüzden ziyaretçilerin karşı yapıya geçebilmeleri için kısa bir köprü eklenmiş. Birisi Buda tapınağı, diğeri ise Maitreya tapınağı. Tapınaklardan birisi bu günü temsil eden Buda’ya, diğeri ise geleceği temsil eden Buda’ya yani Maitreya’ya tapınmak için inşa edilmiştir.

Auronzo di Cadore

İtalya’da Monte Cristallo dağındaki Auronzo di Cadore isimli bu yapı 2760 metre yüksekte bulunuyor. I. Dünya savaşı sırasında inşa edilen bu yapının askerlerin karşılaştığı dondurucu soğuklar nedeniyle İtalyan askerleri tarafından yapıldığı düşünülüyor. 

Bundeswehr Askeri Tarih Müzesi

Almanya’da bulunan bu müze savaşın sonuçlarını ve 14. yüzyıldan bugüne Alman Ordusu tarihini göstermeyi amaçlayan büyük bir Alman müzesidir. Bu müze 2. Dünya savaşı’nın en yıkıcı bombardımanlarından birinin hedefi olan Dresden şehrinde yer almaktadır. 2001 yılında müzenin genişletilmesi ve yenilenmesi için bir mimari yarışma düzenlendi. Yarışmayı kazanan Polonyalı mimar ise simetrik mimarinin üzerine gayet sırıtan ok şeklinde bir yapı ekledi. Bunu tasarlarken de şöyle düşünmüş:

Eski bina otoriter geçmişin sertliğini temsil ederken üzerine eklenen yapı demokratik bir toplumda ordunun şeffaflığını yansıtır. Ayrıca bu ok Alman ordusunun tarihinin 1914 ile 1945 arasındaki yıllara tekabül eden kronolojik sergiyi keser. Bu da Eski bir Almanya ve yeni bir Almanya olarak müzeyi ikiye ayırır.  

Bu gün sizlere ilgimi çeken 5 ilginç mimari yapıdan bahsettim. Sizin de ilginizi çeken farklı mimari yapılar varsa yorumlara yazabilir, kanalıma abone olarak videolarıma destek olabilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

https://www.archdaily.com/172407/dresden%25e2%2580%2599s-military-history-museum-daniel-libeskind Dresden Askeri Tarih Müzesi / Studio Libeskind

https://www.inexhibit.com/mymuseum/military-history-museum-dresden-daniel-libeskind/ Askeri Tarih Müzesi Dresden

https://www.chinadiscovery.com/guizhou/fanjingshan/fanjingshan-temple.html Fanjingshan Tapınağı

https://biacaip.com/fanjingshan-tapinagi/ Bulutlara Uzanan Budist Tapınağı: Fanjingshan Tapınağı

https://www.youtube.com/watch?v=mxsvPMuSxOs tapınak dron video

https://themindcircle.com/unusual-buildings/?fbclid=IwAR1IZ-iEPPHOL6VO6D1Hw8T06Um9oNfkavUvCA_LwMNVWozXbAd1NnHkWhI Sıradışı Binalar: Dünyanın Her Yerinden 10+ Fotoğraf

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEWOL FACİASI

     16 Nisan 2014 saat 07:30 Güney Kore’de Sewol feribotu ağırlıkta lise öğrencileriyle beraber toplamda 476 kişiyi taşıyordu. Üçüncü kaptan Park Han-kyul ve  dümenci  yani ikinci kaptan Cho Joon-ki dümendeydi. Geminin Maenggol Kanalı'na  girmesine yaklaşık 4 km kalmıştı. Saat 08:20 Üçüncü kaptan,   ikinci kaptana direksiyon sisteminin otomatik pilottan manuel direksiyona geçirmesini söyledi. Çünkü Maenggol Kanalı, bir gemiyi içinden geçirirken aşırı dikkatli olmayı gerektiren güçlü sualtı akıntılarına sahipti. Olay anında koşullar sakindi ve Sewol sıklıkla kullanılan bir rotayı izliyordu. Kanalın farklı bölgeleri sığ suları gibi tehlikelerle doluyken feribotun yolunda şimdilik böyle zorluklar yoktu. Kimilerine göre   ikinci kaptan bu yolu aşmak için yeterinde iyi ve deneyim sahibi değildi. Ancak Kore deniz güvenliği mahkemesi’nin soruşturma raporlarına göre aynı kaptanın farklı gemide birden çok kez bu kanaldan geçtiği belirtiliyordu. Peki gemi kanala yaklaştığı zaman, ik

Süpersonik ses dalgalarıyla orman yangınları sondürülebilir mi?

Ateş pek çok kültürde kutsal sayılır; ışığının beden, ısısının ise ruhu olduğu düşünülürdü. Kimi uygarlıklar ateşe tapındılar. Zerdüştler ateşe, aydınlığa bakılarak ibadet ederler. Çünkü aydınlığın Tanrıları Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanırlar. Ortodokslar kutsal Cumartesi günü Kudüs’teki Yeniden Diriliş kilisesinde mucizevi şekilde beliren bir aleve tanık olmak için toplanır. Baharın gelişinde Nevruz ateşi yakılır ve üstünden atlanır. Peki bu ateş nasıl oluşur? Ateşin oluşması için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen sürekli temas halindeyse yanma sürekli olur. Alevin sönmesi de oksijenin ya da yakıtın yok edilmesi veya sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür. Bir orman yangınının sönmesi için birkaç yöntemimiz vardır. Bunlardan birisi yakıtın tükenmesini beklemektir. Yani tüm orman yok olduğunda yangın sönecektir. Başka bir yöntem ateşin hava ile temasını kesmektir. Bunu da ateşin üzerine su dökerek yapabil

NASA Okyanusları Keşfetmeyi Neden Bıraktı? | Eski haritalardaki canavarlar

     Dünyamızın yüzde 70’i sularla kaplıdır. Kalan %30 luk kısmın yaklaşık %30’u çöl %11’i buz %24’ü ise dağlıktır. Bu durumda insanların Dünya üzerinde normal şartlarda yerleşebileceği yaklaşık %10 alan vardır. Antarktika hariç Dünya’nın neredeyse tüm kıta yüzeyi araştırılmış olsa da okyanuslarımızın sadece %5 lik kısmı keşfedildi ve haritalandı. Bu da demek oluyor ki okyanusların %95i tamamen bilinmezlikten ibaret. Bilinmeyen şeyler genellikle ilgi çekicidir. Çünkü bilinmeyen boşluğu doldurmak insanın hayaline kalmıştır. Okyanusların bu bilinmeyen boşluğunda dans eden deniz kızlarını da hayal edebilirsiniz, devasa bir canavar balina da hayal edebilirsiniz. Büyük keşifler çağı olarak bilinen 1500 lü yıllarda denizciler bilinmeyen sulara yelken açıyorlardı. Bu uçsuz bucaksız sulara yelken açmak o dönemler için cesaret isteyen bir işti. Çünkü bu günkü gibi iletişim imkanlarının olmaması bir yana okyanusların derinliklerinde yaşayan bir canavarla karşılaşabileceklerini düşünürlerdi