Ana içeriğe atla

Beyin ameliyatı resitali

 


    

Beyin başta hayatta kalma organıydı. Tehlikeli dış ortamlardan korunmak ve vücudun organlarını düzenli olarak çalıştırmakla görevliydi. Ancak insanlık geliştikçe sırasıyla güvenlik, sosyalleşme, değer görme ve kendini gerçekleştirme gibi bir çok farklı görevi de beynimize yükledik. Biz farketmesekte bu gün yapabildiğimiz her hareketin, konuşabildiğimiz her kelimenin arkasında beynimiz var. Beynimizdeki en ufak aksilik, tüm hayatımızı alt üst eder. Normal hayata geri dönmek için beyin ameliyatı gerekebilir. Beyin ameliyatları hastanın bilincini kapatarak yapılabileceği gibi hasta bilinç halindeyken de yapılabilir. Bu beyindeki sorunun sebebine göre değişiklik gösterir. Hasta bilinç halindeyken bile beyin kendi ağrısını hissedemez. Beyinde ağrı reseptörleri yoktur. Bu sayede hasta uyanıkken beyin ameliyatı gerçekleştirilebilir. Bu gün size uyanık beyin ameliyatı gerçekleştirmiş birkaç kişiden bahsetmek istiyorum.

Naomi Elishuv

El titremesi teşhisi konmadan önce Litvanya Ulusal Senfoni Orkestrası'nın profesyonel bir kemancıydı. Daha sonra kariyerini durdurmak zorunda kaldı.20 yıldır elinin titremesi sebebiyle keman çalamayan Litvanyalı sanatçının uzman doktorlar tarafından uyanık beyin ameliyatı olmasına karar verildi. Beyindeki hasarlı bölgenin bulunması için Naomi beyin ameliyatı süresince keman çalacaktı. Dokorlar beyin rahatsızlığı olan bölgeye elektrotlu bir beyin kalp pili yerleştirdiğini açıkladı. Cihaz, Elishuv'un keman çalmasını bozan titremeyi bastırmak için darbeler yayıyor.

Ameliyatın bir noktasında doktorlar ameliyatı yaparken Naomi mozart çalmaya başlıyor. Titremesinin geçtiğini fark ettiği anda konrol bende diyor ve titreme olmadan çalmaya başlıyor.

 Orhan Akdan

Eski milli sörfçü olan Akdan kendisine parkinson teşhisi konduktan sonra Sörfü bırakmak zorunda kaldı. Doktorlar hastanın uyanık olarak beyin pili ameliyatı gerçekleştirmeye karar verdi. Ameliyat esnasında hasta ile konuşulacak ve hasta darbuka çalacaktı.

Şimdi gelin beyin ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğini başka bir hastanın doktorundan dinleyelim.

Şoşanna Levy

71 yaşındaki Parkinson hastası kadının beyin ameliyatı gerçekleştirilirken piyano çalması istendi. Levy, ameliyat sırasında cihazın devreye girmesi ile parmaklarını çok daha iyi oynattığını doktorlara söyledi.   

Sadece müzik değil ameliyat esnasında ailesiyle görüntülü konuşan hatta zeytin dolması yapan bile var. Uyanık beyin ameliyatı sırasında hastaların böyle şeyler yapmasının istenme sebebi ise hasarlı bölgedeki sağlıklı dokuların ameliyatta zarar görmesini engellemek. Çünkü beyin dokusundan bir şeyler aldınız zaman beyin dokusunun yerine yeni bir doku gelmiyor. Ve sonucunun ne olabileceği kestirilemiyor.

Bu gün sizlere uyanık beyin ameliyatı sırasında beyindeki hasarlı yerin bulunması için hastaya yaptırılan ve bana ilginç gelen bu yöntemlerden bahsettim.

İnsanın ne zaman hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşacağı hiç belli olmuyor. Kimilerinin sebebi hiç anlaşılamıyorken kimileri de ileri yaş hastalığı olarak tanımlanıyor. Yaş ilerledikçe vücudumuza olan hakimiyetimiz azalıyor. Yaşıyoruz ama bir detayı kaçırıyoruz. Bu gün olmayı istediğimiz ama yarına ertelediğimiz her şey için bir gün daha yaşlanıyoruz.


KAYNAKÇA

https://www.rt.com/news/186916-israel-musician-surgery-plays/  Naomi Elishuv

https://www.dha.com.tr/gundem/darbuka-calarak-beyin-pili-ameliyati-olan-eski-milli-sorfcu-parkinson-a-meydan-okuyor-1810200 Eski milli sörfçü Orhan Akdan

https://www.youtube.com/watch?v=T1ii_dIOfd0 saksafon

https://www.youtube.com/watch?v=zsOfpKwu_4k beyin pili ameliyatı Doç Dr Ali Zırh

https://www.sabah.com.tr/video/turkiye/kendi-ameliyatinda-keman-caldi keman

https://serhanwbahar.medium.com/holistik-i%CC%87htiya%C3%A7lar-hiyerar%C5%9Fisi-kuram%C4%B1-516bb2dd0628 Moslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi üçgeni

https://www.youtube.com/watch?v=i8SUtiafy3o beyin tümörü ameliyatı Taylan Ürkmen

https://www.salom.com.tr/arsiv/haber/95842/beyin-ameliyati-olurken-piyanoda-hava-nagilayi-caldi piyano

https://www.dailymotion.com/video/x2yn9mi ameliyatında piyano çaldı

https://www.rt.com/news/186916-israel-musician-surgery-plays/ 20 yıllık el titremesi ameliyatı sırasında mozart çalıyor

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEWOL FACİASI

     16 Nisan 2014 saat 07:30 Güney Kore’de Sewol feribotu ağırlıkta lise öğrencileriyle beraber toplamda 476 kişiyi taşıyordu. Üçüncü kaptan Park Han-kyul ve  dümenci  yani ikinci kaptan Cho Joon-ki dümendeydi. Geminin Maenggol Kanalı'na  girmesine yaklaşık 4 km kalmıştı. Saat 08:20 Üçüncü kaptan,   ikinci kaptana direksiyon sisteminin otomatik pilottan manuel direksiyona geçirmesini söyledi. Çünkü Maenggol Kanalı, bir gemiyi içinden geçirirken aşırı dikkatli olmayı gerektiren güçlü sualtı akıntılarına sahipti. Olay anında koşullar sakindi ve Sewol sıklıkla kullanılan bir rotayı izliyordu. Kanalın farklı bölgeleri sığ suları gibi tehlikelerle doluyken feribotun yolunda şimdilik böyle zorluklar yoktu. Kimilerine göre   ikinci kaptan bu yolu aşmak için yeterinde iyi ve deneyim sahibi değildi. Ancak Kore deniz güvenliği mahkemesi’nin soruşturma raporlarına göre aynı kaptanın farklı gemide birden çok kez bu kanaldan geçtiği belirtiliyordu. Peki gemi kanala yaklaştığı zaman, ik

Süpersonik ses dalgalarıyla orman yangınları sondürülebilir mi?

Ateş pek çok kültürde kutsal sayılır; ışığının beden, ısısının ise ruhu olduğu düşünülürdü. Kimi uygarlıklar ateşe tapındılar. Zerdüştler ateşe, aydınlığa bakılarak ibadet ederler. Çünkü aydınlığın Tanrıları Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanırlar. Ortodokslar kutsal Cumartesi günü Kudüs’teki Yeniden Diriliş kilisesinde mucizevi şekilde beliren bir aleve tanık olmak için toplanır. Baharın gelişinde Nevruz ateşi yakılır ve üstünden atlanır. Peki bu ateş nasıl oluşur? Ateşin oluşması için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen sürekli temas halindeyse yanma sürekli olur. Alevin sönmesi de oksijenin ya da yakıtın yok edilmesi veya sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür. Bir orman yangınının sönmesi için birkaç yöntemimiz vardır. Bunlardan birisi yakıtın tükenmesini beklemektir. Yani tüm orman yok olduğunda yangın sönecektir. Başka bir yöntem ateşin hava ile temasını kesmektir. Bunu da ateşin üzerine su dökerek yapabil

NASA Okyanusları Keşfetmeyi Neden Bıraktı? | Eski haritalardaki canavarlar

     Dünyamızın yüzde 70’i sularla kaplıdır. Kalan %30 luk kısmın yaklaşık %30’u çöl %11’i buz %24’ü ise dağlıktır. Bu durumda insanların Dünya üzerinde normal şartlarda yerleşebileceği yaklaşık %10 alan vardır. Antarktika hariç Dünya’nın neredeyse tüm kıta yüzeyi araştırılmış olsa da okyanuslarımızın sadece %5 lik kısmı keşfedildi ve haritalandı. Bu da demek oluyor ki okyanusların %95i tamamen bilinmezlikten ibaret. Bilinmeyen şeyler genellikle ilgi çekicidir. Çünkü bilinmeyen boşluğu doldurmak insanın hayaline kalmıştır. Okyanusların bu bilinmeyen boşluğunda dans eden deniz kızlarını da hayal edebilirsiniz, devasa bir canavar balina da hayal edebilirsiniz. Büyük keşifler çağı olarak bilinen 1500 lü yıllarda denizciler bilinmeyen sulara yelken açıyorlardı. Bu uçsuz bucaksız sulara yelken açmak o dönemler için cesaret isteyen bir işti. Çünkü bu günkü gibi iletişim imkanlarının olmaması bir yana okyanusların derinliklerinde yaşayan bir canavarla karşılaşabileceklerini düşünürlerdi