Ana içeriğe atla

Beyin ameliyatı resitali

 


    

Beyin başta hayatta kalma organıydı. Tehlikeli dış ortamlardan korunmak ve vücudun organlarını düzenli olarak çalıştırmakla görevliydi. Ancak insanlık geliştikçe sırasıyla güvenlik, sosyalleşme, değer görme ve kendini gerçekleştirme gibi bir çok farklı görevi de beynimize yükledik. Biz farketmesekte bu gün yapabildiğimiz her hareketin, konuşabildiğimiz her kelimenin arkasında beynimiz var. Beynimizdeki en ufak aksilik, tüm hayatımızı alt üst eder. Normal hayata geri dönmek için beyin ameliyatı gerekebilir. Beyin ameliyatları hastanın bilincini kapatarak yapılabileceği gibi hasta bilinç halindeyken de yapılabilir. Bu beyindeki sorunun sebebine göre değişiklik gösterir. Hasta bilinç halindeyken bile beyin kendi ağrısını hissedemez. Beyinde ağrı reseptörleri yoktur. Bu sayede hasta uyanıkken beyin ameliyatı gerçekleştirilebilir. Bu gün size uyanık beyin ameliyatı gerçekleştirmiş birkaç kişiden bahsetmek istiyorum.

Naomi Elishuv

El titremesi teşhisi konmadan önce Litvanya Ulusal Senfoni Orkestrası'nın profesyonel bir kemancıydı. Daha sonra kariyerini durdurmak zorunda kaldı.20 yıldır elinin titremesi sebebiyle keman çalamayan Litvanyalı sanatçının uzman doktorlar tarafından uyanık beyin ameliyatı olmasına karar verildi. Beyindeki hasarlı bölgenin bulunması için Naomi beyin ameliyatı süresince keman çalacaktı. Dokorlar beyin rahatsızlığı olan bölgeye elektrotlu bir beyin kalp pili yerleştirdiğini açıkladı. Cihaz, Elishuv'un keman çalmasını bozan titremeyi bastırmak için darbeler yayıyor.

Ameliyatın bir noktasında doktorlar ameliyatı yaparken Naomi mozart çalmaya başlıyor. Titremesinin geçtiğini fark ettiği anda konrol bende diyor ve titreme olmadan çalmaya başlıyor.

 Orhan Akdan

Eski milli sörfçü olan Akdan kendisine parkinson teşhisi konduktan sonra Sörfü bırakmak zorunda kaldı. Doktorlar hastanın uyanık olarak beyin pili ameliyatı gerçekleştirmeye karar verdi. Ameliyat esnasında hasta ile konuşulacak ve hasta darbuka çalacaktı.

Şimdi gelin beyin ameliyatının nasıl gerçekleştirildiğini başka bir hastanın doktorundan dinleyelim.

Şoşanna Levy

71 yaşındaki Parkinson hastası kadının beyin ameliyatı gerçekleştirilirken piyano çalması istendi. Levy, ameliyat sırasında cihazın devreye girmesi ile parmaklarını çok daha iyi oynattığını doktorlara söyledi.   

Sadece müzik değil ameliyat esnasında ailesiyle görüntülü konuşan hatta zeytin dolması yapan bile var. Uyanık beyin ameliyatı sırasında hastaların böyle şeyler yapmasının istenme sebebi ise hasarlı bölgedeki sağlıklı dokuların ameliyatta zarar görmesini engellemek. Çünkü beyin dokusundan bir şeyler aldınız zaman beyin dokusunun yerine yeni bir doku gelmiyor. Ve sonucunun ne olabileceği kestirilemiyor.

Bu gün sizlere uyanık beyin ameliyatı sırasında beyindeki hasarlı yerin bulunması için hastaya yaptırılan ve bana ilginç gelen bu yöntemlerden bahsettim.

İnsanın ne zaman hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşacağı hiç belli olmuyor. Kimilerinin sebebi hiç anlaşılamıyorken kimileri de ileri yaş hastalığı olarak tanımlanıyor. Yaş ilerledikçe vücudumuza olan hakimiyetimiz azalıyor. Yaşıyoruz ama bir detayı kaçırıyoruz. Bu gün olmayı istediğimiz ama yarına ertelediğimiz her şey için bir gün daha yaşlanıyoruz.


KAYNAKÇA

https://www.rt.com/news/186916-israel-musician-surgery-plays/  Naomi Elishuv

https://www.dha.com.tr/gundem/darbuka-calarak-beyin-pili-ameliyati-olan-eski-milli-sorfcu-parkinson-a-meydan-okuyor-1810200 Eski milli sörfçü Orhan Akdan

https://www.youtube.com/watch?v=T1ii_dIOfd0 saksafon

https://www.youtube.com/watch?v=zsOfpKwu_4k beyin pili ameliyatı Doç Dr Ali Zırh

https://www.sabah.com.tr/video/turkiye/kendi-ameliyatinda-keman-caldi keman

https://serhanwbahar.medium.com/holistik-i%CC%87htiya%C3%A7lar-hiyerar%C5%9Fisi-kuram%C4%B1-516bb2dd0628 Moslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi üçgeni

https://www.youtube.com/watch?v=i8SUtiafy3o beyin tümörü ameliyatı Taylan Ürkmen

https://www.salom.com.tr/arsiv/haber/95842/beyin-ameliyati-olurken-piyanoda-hava-nagilayi-caldi piyano

https://www.dailymotion.com/video/x2yn9mi ameliyatında piyano çaldı

https://www.rt.com/news/186916-israel-musician-surgery-plays/ 20 yıllık el titremesi ameliyatı sırasında mozart çalıyor

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayaklarınla da tat alabilirsin

      Size bir soru: Hangi canlı ayaklarıyla tat alabilir? Siz bunu düşünürken ben hem cevabı hazırlayım hem de biraz bir şeyler anlatayım. Bildiğiniz gibi canlılar birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. Aslında bu her canlıya verilmiş bir süper güçtür. Önemli bir güçtür. Ama o türe ait her canlıda bu güç bulunduğu için pekte önemli değildir. Mesela köpeklerin burnu insanlara göre binlerce kat daha fazla koku ayrıt eder. Köpek balıkları suyun içindeki kan kokusunu kilometrelerce öteden alır. Çitalar saatte 100km hıza kadar ulaşabilir, elektrikli yılan balıkları elektrik üretebilir aynı şekilde vatoz balıkları da öyle. Kaplumbağalar çok uzun yaşayabilirler. Tembel hayvan günün 18 saatini uyuyarak geçirebilir. Bu da bir süper güç sonuçta. Ağaçlar ve su yosunları oksijen üretir. Keçilerin göz bebekleri dikdörtgendir. Kuşlar uçar, balıklar suyun altında solunum yapar daha binlerce şey sayılabilir. Bizim sorumuza gelelim. Hangi canlı ayaklarıyla tat alabilir? İşte bu...

Savunmasız kaldığında insanlar vahşileşebilir. | SUKU & Ritim 0

  Geçtiğimiz günlerde bir videoya denk geldim. Tolga Özuygur YouTube kanalında bir bitkiyi internetten herkesin sulayabileceği bir sistem yaptığı video paylaşmış. Yani bitkiyi internete bağlamış gibi bir şey olmuş. Sistem sadece bitkiyi sulamanızı sağlamıyor, toprağının nemini ölçen bir cihaza da bağlı. Bitki fazla sulanırsa suyun buharlaşma hızını artırmak için üzerine bir fan bağlanmış. Bu fan toprağın nemini bir nebze olsun azaltmaya yarıyor. Bu bitki dediğim gibi internete bağlı bir canlı. Binlerce insan bu bitkiyi Discord aracılığıyla saksıya yerleştirilmiş cihaz sayesinde belirlenen komutları sohbet bölümüne yazarak sulayabiliyor. Sudaki nem oranını öğrenebiliyor. Hatta yine Discord üzerinden bu bitkinin anlık olarak fotoğrafını çekip durumunu görebiliyoruz. Suku adı verilen bu bitkinin içinde bulunduğu deneyin amacı ise SUKU’yu yaşatmak. Saksısının fazla suyu atması için altında delikleri yok. Çünkü fazla sulanırsa fazla sulanması amaçlanmış zaten. Seçilen bitki ise ne susuz...

At neden L şeklinde gider

    Satranç oyunu aslında bir savaştır. İçinde kan olmayan zihinsel bir savaştır. Belki de kazananı olan tek savaştır diyebilirim. Zaten ortaya çıkma hikayesi de savaşmayı çok seven bir Krala dayanıyor. Bundan yıllar yıllar önce Hindistan’da savaş yapmaya doymayan bir kral yaşarmış. Bu kral her seferinde yeni bir savaş stratejisi denediği farklı ülkelere saldırırmış. Savaşacak bir durum var ya da yok bakmaz, bir şekilde savaş çıkarırmış. E haliyle halk bu kraldan bıkmış. İsyan çıkaralım demişler olmamış. Sonra akıllarına Hindistan’ın en bilge adamına danışmak gelmiş. Yanına gitmişler ve Ey alim bilge, bizi bu zalim kralın zulmünden kurtar demişler. Bilge adam bir müddet zaman istemiş. Aradan geçen birkaç gün sonra bilge adam elindeki kutuyla kralın kapısına gitmiş. Herkes merakla çevresine toplanmış. Kral kutuyu almış, kapağı açmış ve içinden... ...bugün satranç olarak bildiğimiz bu oyun çıkmış. Bilge adam oyunu anlatmış, kral oyunu o kadar sevmiş ki bir daha asla sava...