Ana içeriğe atla

DÜNYA KUPASI TOPU NEDEN ŞARJ EDİLİYOR? | 2022 DÜNYA KUPASI TOPU İÇİNDE NE VAR?

   


    Markalar kendilerini sürekli geliştiriyor. Bu gelişim serüveni ise birçok insanın ilgisini çekiyor. Örneğin bu gün yanımızdan asla ayırmadığımız cep telefonları. Telefon o kadar gelişti artık cep telefonu oldu. Telefonlar asıl işlevinin dışında artık video çekebiliyor, fotoğraf çekebiliyor, internete bağlanabiliyor, radyo çalabiliyor, hesap yapabiliyor... Bunları saymaya bile gerek yok artık, hepimiz çok iyi biliyoruz. Ya da arabalar artık daha gelişmişler, uçaklar, binalar, bilgisayarlar, şarj adaptörleri bile. Her şey sürekli kendini güncelliyor ve olduğundan daha güçlü hale geliyor.

Peki o kadar mükkemmel tasarlanmış ki daha fazla geliştirilmesi mümkün olmayan veya gelişmesine gerek duyulmayan bir nesne var mı?

Şimdi lütfen videoyu durdurup bunu düşünün. Aynı zamanda düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak benimle paylaşabilir ve kanalıma destek olabilirsiniz.

Şimdi mükkemmel tasarlanmış olduğunu düşündüğüm birkaç örnek vereceğim. Örneğin tükenmez kalemler. Bence gayet kusursuz. Daha ne olabilirdi ki? Ya da kaşık ve çatallar. Yani yemek yiyebilmek için daha güzel ve basit ne tasarlanabilirdi ki? Ya da bir futbol topu. Mükkemmel bir daire şekli verdikten sonra topu daha ne kadar geliştirebilirsiniz ki? Topun içine ofsayt olunca uyarı veren bir sistem falan mı kuracaksınız? Evet, FIFA bunu yaptı.

FIFA 2022 Dünya kupası maçlarının oynanacağı topun içerisine bir çip yerleştirildiğini açıkladı. Topun markası Adidas. Modeli ise Al Rihla Pro. Bu topun içerisinde bir sensör bulunuyor. Sensörle entegre olarak çalışan, stadyumun tavanına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası bulunuyor. Topun merkezinde bulunan bu sensör saniyede 500 defa topun verilerini kaydediyor, her bir oyuncunun sahadaki tam konumunu saniyede 50 kez hesaplıyor ve vuruş noktasının hassas olarak belirlenmesini sağlıyor. Oyununcunun uzuv verilerini ve topun verilerini yapay zeka ile birleştiren bu teknoloji, hücum oyuncusu tarafından ofsayt pozisyonu olduğunu tespit ettiği anda otomatik olarak ofsayt uyarısı veriyor. Bu da ofsayt kararının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına geliyor.

Tabiki bu top öyle hemen Dünya kupası maçlarında kullanılmaya başlanmadı. Maçlarda kullanılmaya başlamadan önce bu toplar test edildi. Test sonucu toplanılan veriler, Victoria Üniversitesi'ndeki TRACK ile uzuv izleme teknolojisini bilimsel olarak doğrulayan MIT Spor Laboratuvarı tarafından analiz edilmiş ve doğrulanmış.

Bu sistemin VAR teknolojisinin yerini alması düşünülüyor. VAR ise Video Assistant Referee yani Video yardımcı hakem gibi bir şeyin kısaltması. VAR teknolojisinde futbol maçı sırasında saha dışında bulunan bir odada bir çok ekran ve farklı açılardan kayıt yapan kameralar ile maçı teknik ekip takip eder. Bu kişiler maç devam ederken hakeme karar verme konusunda yardımcı olur. Yani hakemin hatasını minimuma indirmek amaçlanır. Bu uygulamayı da yine FIFA 2016 yılında başlatmıştı.

Bu günün çipli topları ise VAR sisteminin bir evrimidir diyebiliriz. Bu çip öyle bir şey ki sadece topun üzerindeki temas yerlerini belirtmekle kalmıyor, aynı zamanda oyuncuların uzuvlarının pozisyonunu mükkemmel şekilde detaylandırarak 3 boyutlu bir animasyona dönüştürüyor. Bu da topun oynandığı an ofsayt durumu için olabilecek tüm perspektiflerden bakmamızı sağlıyor. Ayrıca bu animasyonların da stadyumdaki dev ekranlarda gösterileceği ve tüm seyircilerin net bir şekilde bilgilendirileceği açıklanmış. Ancak bu tam otomatik bir sistem değil. İsmi yarı otomatik ofsayt teknolojisi olarak geçiyor. Sebebi ise maç görevlilerinin bu verilerin kontrolünü sağlaması, önerilen kararı doğrulaması ve ardından hakemi bilgilendirmesi gerekmesi. Yani aslında tamamen bu yeni sisteme geçmiş sayılmayız.

Az önce ne diyorduk? Bir çatal daha ne kadar mükkemmel tasarlanabilir? Fikriniz var mı? Ne derseniz diyin, söylediğiniz tasarımlar asla son düzeyde gelişmiş bir seviyede olmayacak. Çünkü hepimiz gördüklerimiz kadarıyla, aklımız erdiğince geliştiriyoruz. Oysa bir çatalı ne kadar geliştirirsen geliştir Çinli birisi chopstickleri tercih edecektir.

Şimdi tekrar düşünün. Bir futbol topu daha ne kadar geliştirilebilir?

 

KAYNAKÇA

https://wmaraci.com/nedir/var VAR nedir?

https://www.fifa.com/technical/media-releases/semi-automated-offside-technology-to-be-used-at-fifa-world-cup-2022-tm FIFA World Cup 2022™'de kullanılacak yarı otomatik ofsayt teknolojisi

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEWOL FACİASI

     16 Nisan 2014 saat 07:30 Güney Kore’de Sewol feribotu ağırlıkta lise öğrencileriyle beraber toplamda 476 kişiyi taşıyordu. Üçüncü kaptan Park Han-kyul ve  dümenci  yani ikinci kaptan Cho Joon-ki dümendeydi. Geminin Maenggol Kanalı'na  girmesine yaklaşık 4 km kalmıştı. Saat 08:20 Üçüncü kaptan,   ikinci kaptana direksiyon sisteminin otomatik pilottan manuel direksiyona geçirmesini söyledi. Çünkü Maenggol Kanalı, bir gemiyi içinden geçirirken aşırı dikkatli olmayı gerektiren güçlü sualtı akıntılarına sahipti. Olay anında koşullar sakindi ve Sewol sıklıkla kullanılan bir rotayı izliyordu. Kanalın farklı bölgeleri sığ suları gibi tehlikelerle doluyken feribotun yolunda şimdilik böyle zorluklar yoktu. Kimilerine göre   ikinci kaptan bu yolu aşmak için yeterinde iyi ve deneyim sahibi değildi. Ancak Kore deniz güvenliği mahkemesi’nin soruşturma raporlarına göre aynı kaptanın farklı gemide birden çok kez bu kanaldan geçtiği belirtiliyordu. Peki gemi kanala yaklaştığı zaman, ik

Süpersonik ses dalgalarıyla orman yangınları sondürülebilir mi?

Ateş pek çok kültürde kutsal sayılır; ışığının beden, ısısının ise ruhu olduğu düşünülürdü. Kimi uygarlıklar ateşe tapındılar. Zerdüştler ateşe, aydınlığa bakılarak ibadet ederler. Çünkü aydınlığın Tanrıları Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanırlar. Ortodokslar kutsal Cumartesi günü Kudüs’teki Yeniden Diriliş kilisesinde mucizevi şekilde beliren bir aleve tanık olmak için toplanır. Baharın gelişinde Nevruz ateşi yakılır ve üstünden atlanır. Peki bu ateş nasıl oluşur? Ateşin oluşması için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen sürekli temas halindeyse yanma sürekli olur. Alevin sönmesi de oksijenin ya da yakıtın yok edilmesi veya sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür. Bir orman yangınının sönmesi için birkaç yöntemimiz vardır. Bunlardan birisi yakıtın tükenmesini beklemektir. Yani tüm orman yok olduğunda yangın sönecektir. Başka bir yöntem ateşin hava ile temasını kesmektir. Bunu da ateşin üzerine su dökerek yapabil

NASA Okyanusları Keşfetmeyi Neden Bıraktı? | Eski haritalardaki canavarlar

     Dünyamızın yüzde 70’i sularla kaplıdır. Kalan %30 luk kısmın yaklaşık %30’u çöl %11’i buz %24’ü ise dağlıktır. Bu durumda insanların Dünya üzerinde normal şartlarda yerleşebileceği yaklaşık %10 alan vardır. Antarktika hariç Dünya’nın neredeyse tüm kıta yüzeyi araştırılmış olsa da okyanuslarımızın sadece %5 lik kısmı keşfedildi ve haritalandı. Bu da demek oluyor ki okyanusların %95i tamamen bilinmezlikten ibaret. Bilinmeyen şeyler genellikle ilgi çekicidir. Çünkü bilinmeyen boşluğu doldurmak insanın hayaline kalmıştır. Okyanusların bu bilinmeyen boşluğunda dans eden deniz kızlarını da hayal edebilirsiniz, devasa bir canavar balina da hayal edebilirsiniz. Büyük keşifler çağı olarak bilinen 1500 lü yıllarda denizciler bilinmeyen sulara yelken açıyorlardı. Bu uçsuz bucaksız sulara yelken açmak o dönemler için cesaret isteyen bir işti. Çünkü bu günkü gibi iletişim imkanlarının olmaması bir yana okyanusların derinliklerinde yaşayan bir canavarla karşılaşabileceklerini düşünürlerdi