Ana içeriğe atla

DÜNYA KUPASI TOPU NEDEN ŞARJ EDİLİYOR? | 2022 DÜNYA KUPASI TOPU İÇİNDE NE VAR?

   


    Markalar kendilerini sürekli geliştiriyor. Bu gelişim serüveni ise birçok insanın ilgisini çekiyor. Örneğin bu gün yanımızdan asla ayırmadığımız cep telefonları. Telefon o kadar gelişti artık cep telefonu oldu. Telefonlar asıl işlevinin dışında artık video çekebiliyor, fotoğraf çekebiliyor, internete bağlanabiliyor, radyo çalabiliyor, hesap yapabiliyor... Bunları saymaya bile gerek yok artık, hepimiz çok iyi biliyoruz. Ya da arabalar artık daha gelişmişler, uçaklar, binalar, bilgisayarlar, şarj adaptörleri bile. Her şey sürekli kendini güncelliyor ve olduğundan daha güçlü hale geliyor.

Peki o kadar mükkemmel tasarlanmış ki daha fazla geliştirilmesi mümkün olmayan veya gelişmesine gerek duyulmayan bir nesne var mı?

Şimdi lütfen videoyu durdurup bunu düşünün. Aynı zamanda düşüncelerinizi yorum kısmına yazarak benimle paylaşabilir ve kanalıma destek olabilirsiniz.

Şimdi mükkemmel tasarlanmış olduğunu düşündüğüm birkaç örnek vereceğim. Örneğin tükenmez kalemler. Bence gayet kusursuz. Daha ne olabilirdi ki? Ya da kaşık ve çatallar. Yani yemek yiyebilmek için daha güzel ve basit ne tasarlanabilirdi ki? Ya da bir futbol topu. Mükkemmel bir daire şekli verdikten sonra topu daha ne kadar geliştirebilirsiniz ki? Topun içine ofsayt olunca uyarı veren bir sistem falan mı kuracaksınız? Evet, FIFA bunu yaptı.

FIFA 2022 Dünya kupası maçlarının oynanacağı topun içerisine bir çip yerleştirildiğini açıkladı. Topun markası Adidas. Modeli ise Al Rihla Pro. Bu topun içerisinde bir sensör bulunuyor. Sensörle entegre olarak çalışan, stadyumun tavanına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası bulunuyor. Topun merkezinde bulunan bu sensör saniyede 500 defa topun verilerini kaydediyor, her bir oyuncunun sahadaki tam konumunu saniyede 50 kez hesaplıyor ve vuruş noktasının hassas olarak belirlenmesini sağlıyor. Oyununcunun uzuv verilerini ve topun verilerini yapay zeka ile birleştiren bu teknoloji, hücum oyuncusu tarafından ofsayt pozisyonu olduğunu tespit ettiği anda otomatik olarak ofsayt uyarısı veriyor. Bu da ofsayt kararının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına geliyor.

Tabiki bu top öyle hemen Dünya kupası maçlarında kullanılmaya başlanmadı. Maçlarda kullanılmaya başlamadan önce bu toplar test edildi. Test sonucu toplanılan veriler, Victoria Üniversitesi'ndeki TRACK ile uzuv izleme teknolojisini bilimsel olarak doğrulayan MIT Spor Laboratuvarı tarafından analiz edilmiş ve doğrulanmış.

Bu sistemin VAR teknolojisinin yerini alması düşünülüyor. VAR ise Video Assistant Referee yani Video yardımcı hakem gibi bir şeyin kısaltması. VAR teknolojisinde futbol maçı sırasında saha dışında bulunan bir odada bir çok ekran ve farklı açılardan kayıt yapan kameralar ile maçı teknik ekip takip eder. Bu kişiler maç devam ederken hakeme karar verme konusunda yardımcı olur. Yani hakemin hatasını minimuma indirmek amaçlanır. Bu uygulamayı da yine FIFA 2016 yılında başlatmıştı.

Bu günün çipli topları ise VAR sisteminin bir evrimidir diyebiliriz. Bu çip öyle bir şey ki sadece topun üzerindeki temas yerlerini belirtmekle kalmıyor, aynı zamanda oyuncuların uzuvlarının pozisyonunu mükkemmel şekilde detaylandırarak 3 boyutlu bir animasyona dönüştürüyor. Bu da topun oynandığı an ofsayt durumu için olabilecek tüm perspektiflerden bakmamızı sağlıyor. Ayrıca bu animasyonların da stadyumdaki dev ekranlarda gösterileceği ve tüm seyircilerin net bir şekilde bilgilendirileceği açıklanmış. Ancak bu tam otomatik bir sistem değil. İsmi yarı otomatik ofsayt teknolojisi olarak geçiyor. Sebebi ise maç görevlilerinin bu verilerin kontrolünü sağlaması, önerilen kararı doğrulaması ve ardından hakemi bilgilendirmesi gerekmesi. Yani aslında tamamen bu yeni sisteme geçmiş sayılmayız.

Az önce ne diyorduk? Bir çatal daha ne kadar mükkemmel tasarlanabilir? Fikriniz var mı? Ne derseniz diyin, söylediğiniz tasarımlar asla son düzeyde gelişmiş bir seviyede olmayacak. Çünkü hepimiz gördüklerimiz kadarıyla, aklımız erdiğince geliştiriyoruz. Oysa bir çatalı ne kadar geliştirirsen geliştir Çinli birisi chopstickleri tercih edecektir.

Şimdi tekrar düşünün. Bir futbol topu daha ne kadar geliştirilebilir?

 

KAYNAKÇA

https://wmaraci.com/nedir/var VAR nedir?

https://www.fifa.com/technical/media-releases/semi-automated-offside-technology-to-be-used-at-fifa-world-cup-2022-tm FIFA World Cup 2022™'de kullanılacak yarı otomatik ofsayt teknolojisi

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayaklarınla da tat alabilirsin

      Size bir soru: Hangi canlı ayaklarıyla tat alabilir? Siz bunu düşünürken ben hem cevabı hazırlayım hem de biraz bir şeyler anlatayım. Bildiğiniz gibi canlılar birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir. Aslında bu her canlıya verilmiş bir süper güçtür. Önemli bir güçtür. Ama o türe ait her canlıda bu güç bulunduğu için pekte önemli değildir. Mesela köpeklerin burnu insanlara göre binlerce kat daha fazla koku ayrıt eder. Köpek balıkları suyun içindeki kan kokusunu kilometrelerce öteden alır. Çitalar saatte 100km hıza kadar ulaşabilir, elektrikli yılan balıkları elektrik üretebilir aynı şekilde vatoz balıkları da öyle. Kaplumbağalar çok uzun yaşayabilirler. Tembel hayvan günün 18 saatini uyuyarak geçirebilir. Bu da bir süper güç sonuçta. Ağaçlar ve su yosunları oksijen üretir. Keçilerin göz bebekleri dikdörtgendir. Kuşlar uçar, balıklar suyun altında solunum yapar daha binlerce şey sayılabilir. Bizim sorumuza gelelim. Hangi canlı ayaklarıyla tat alabilir? İşte bu...

Savunmasız kaldığında insanlar vahşileşebilir. | SUKU & Ritim 0

  Geçtiğimiz günlerde bir videoya denk geldim. Tolga Özuygur YouTube kanalında bir bitkiyi internetten herkesin sulayabileceği bir sistem yaptığı video paylaşmış. Yani bitkiyi internete bağlamış gibi bir şey olmuş. Sistem sadece bitkiyi sulamanızı sağlamıyor, toprağının nemini ölçen bir cihaza da bağlı. Bitki fazla sulanırsa suyun buharlaşma hızını artırmak için üzerine bir fan bağlanmış. Bu fan toprağın nemini bir nebze olsun azaltmaya yarıyor. Bu bitki dediğim gibi internete bağlı bir canlı. Binlerce insan bu bitkiyi Discord aracılığıyla saksıya yerleştirilmiş cihaz sayesinde belirlenen komutları sohbet bölümüne yazarak sulayabiliyor. Sudaki nem oranını öğrenebiliyor. Hatta yine Discord üzerinden bu bitkinin anlık olarak fotoğrafını çekip durumunu görebiliyoruz. Suku adı verilen bu bitkinin içinde bulunduğu deneyin amacı ise SUKU’yu yaşatmak. Saksısının fazla suyu atması için altında delikleri yok. Çünkü fazla sulanırsa fazla sulanması amaçlanmış zaten. Seçilen bitki ise ne susuz...

At neden L şeklinde gider

    Satranç oyunu aslında bir savaştır. İçinde kan olmayan zihinsel bir savaştır. Belki de kazananı olan tek savaştır diyebilirim. Zaten ortaya çıkma hikayesi de savaşmayı çok seven bir Krala dayanıyor. Bundan yıllar yıllar önce Hindistan’da savaş yapmaya doymayan bir kral yaşarmış. Bu kral her seferinde yeni bir savaş stratejisi denediği farklı ülkelere saldırırmış. Savaşacak bir durum var ya da yok bakmaz, bir şekilde savaş çıkarırmış. E haliyle halk bu kraldan bıkmış. İsyan çıkaralım demişler olmamış. Sonra akıllarına Hindistan’ın en bilge adamına danışmak gelmiş. Yanına gitmişler ve Ey alim bilge, bizi bu zalim kralın zulmünden kurtar demişler. Bilge adam bir müddet zaman istemiş. Aradan geçen birkaç gün sonra bilge adam elindeki kutuyla kralın kapısına gitmiş. Herkes merakla çevresine toplanmış. Kral kutuyu almış, kapağı açmış ve içinden... ...bugün satranç olarak bildiğimiz bu oyun çıkmış. Bilge adam oyunu anlatmış, kral oyunu o kadar sevmiş ki bir daha asla sava...