Ana içeriğe atla

ELON MUSK, APPLE DAN NE İSTİYOR? | TWİTTER APPSTORE’DAN SİLİNEBİLİR Mİ?

    


    Bir insan düşünün. Neredeyse her şeyde bir parmağı var. İnsan beyninin hücrelerinden tutun da uzayın derinliklerine kadar her alana el atmış. Sürekli farklı alanlara yatırım yapmış. Tek bir işe odaklanmamış. Farklı alanlara bölünmüş ve başarılı olmuş ki bu gün hepimiz onun adını biliyoruz. This is Elon Musk!

Tamam şovu bir kenara bırakalım. Bu adam ciddi anlamda her şeye el atmış. Bunlar hepimizin bildiği Space X ve Tesla marka araçlarla sınırlı değil. 1999 da x.com adlı Dünya’nın ilk çevrimiçi bankalarından birini kurup, kendisine rakip olan PayPal ile birleştirdi. İnsan beynine implant edilebilir bir beyin-makine arayüzü geliştirmek için Neurolink adında bir nöroteknoloji şirketi kurdu. Yapay zekadan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı OpenAi isimli yapay zeka araştırma şirketini kurdu. Yeni nesil rayötesi sistem teknolojisiyle geliştirilen üst düzey hızlı ulaşım aracı geliştirme projesi olarak Hyperloop TT’yi kurdu. Hatta Los Angeles’taki karışık trafiği rahatlatmak adına altyapı ve tünel inşaat şirketi olan The Boring Company isimli şirketi kurdu.

Yetti mi? Yetmedi. Elon Musk geçtiğimiz ay Twitter’ı satın aldı. Peki neden?

Her şeye el atan Elon Musk’un artık bir sosyal medya platformuna sahip olduğunu da düşünürsek şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: Elon Musk, Twitter’ı içinde her şey olan bir uygulamaya dönüştürecek olabilir. Twitter, üzerinden birçok işimizi yapmamız için geliştirilebilir. Yani bu şu anlama geliyor: Tek bir uygulamadan yediğimiz yemeklerin fotoğrafını paylaşabileceğiz, arkadaşlarımıza mesaj atabileceğiz, taksi çağırabileceğiz ya da bir satın alma işlemi yapabileceğiz. Bu tür uygulamalara “süper uygulama” deniyor. Elon Musk twitter’ı bir süper uygulamaya dönüştürmeyi amaçlıyor olabilir. Süper uygulama diye bir şey mi olur diye düşünmeyin. Asya’nın bazı bölgelerinde hükumetlerin katı olduğu ülkelerde süper uygulamalar kullanılıyor. Örneğin Çin’de kullanılan We Chat uygulaması üzerinden; insanlar mesajlaşabiliyor, alışveriş yapabiliyor ve para transferi gerçekleştirebiliyorlar.

Elon Musk 5 ekimde “Twitter’ı satın almak her şey uygulaması olan X i yaratmayı hızlandırıyor.” Şeklinde bir tweet paylaşmış. Bu da bir süper uygulama planları yaptığının habercisi.

Peki böyle bir süper uygulama ne işe yarar? Elon Mask ne için çabalıyor?

Musk’ın kendi açıklamalarına göre insanlığa yardım etmek ve ifade özgürlüğünü geliştirmek için satın almış ve şöyle demiş: Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır.

Şöyle bir şey vardır: Kitle güçtür. Ne kadar çok kitleye hitap edersen o kadar güçlüsündür. Popüler bir insansan gündemi belirleyebilirsin, hatta gündemi değiştirebilirsin. Kamuoyu oluşturabilirsin. Bir satış sitesiysen insanların almaları için onlara belirli reklamları gösterebilir, belirli markaları öne çıkarabilirsin. Çevrimiçi bankaysan insanların harcamalarını veya gelirlerini görebilirsin. Sosyal medyaysan insanların ana sayfalarında ayıklanmış paylaşımları göstererek fikirlerini, düşüncelerini bile değiştirebilirsin.

Hatırlarsanız bir aralar 2016 yılında Trump’un seçimleri kazanmasında Facebook’un parmağı olduğu konuşuluyordu. Facebook, Cambridge Analytica şirketiyle 80 milyonun üzerinde kullanıcının verilerini paylaşmıştı. Elde edilen bu veriler bu kişilerin fikirlerini etkilemek için kullanıldı. Trump ise bu çalışmalar neticesinde seçimi kazanmıştı. Bu da sosyal medyanın gücünün ne kadar fazla olduğunun en büyük göstergelerinden biridir.

Şimdi düşünün, Elon Musk Twitter’ı her şey uygulamasına dönüştürürse ve bu uygulama milyonlarca insan tarafından güvenilir bir uygulama olarak görülürse ne olur? Bütün insanların verileri tek bir data altında saklanabilir ve kendi düşüncelerimiz sandığımız şeyler bile aslında bir sosyal medya dayatması olabilir. En kötüsü de bunların hiç farkında olmadan gerçek anlamda özgür olduğumuzu sanarız.

Tabi bunun oluşması için önce insanların güvenini kazanmak gerekiyor. Elon Musk bu konu hakkında pek başarılı gibi görünmüyor. Çünkü kendilerine güven vermediği şirketler, Twitter reklamlarını geri çekiyor. Bunların arasındaki büyük şirketlerden biri de Apple. 

Elon Musk her ne kadar Dünya’nın en zenginleri arasında olsa da yine de para kazanmaya ihtiyacı var. Sonuçta hazıra dağ dayanmaz derler. Elon Musk Twitter’dan gelir düzeylerini artırmak için birkaç hamle yaptı. Bazı çalışanları işten çıkardı, aylık 8 dolara kullanıcılarına “onaylanmış profil” anlamına gelen mavi tik sattı. Mavi tik stratejisi markaları ürküttü. Çünkü sahte hesaplar parasını vererek onaylanmış hesap açabiliyorlardı. Kısaca Musk’ın hareketleri markaları Twitter’dan uzaklaştırmaya ve marka reklamlarını geri çekmelerine neden olmuştu. Apple de bu şirketlerden biriydi.

Apple’ın reklamlarını geri çekmesinden sonra Elon Musk şu tweeti palaştı: Apple, Twitter'da reklam vermeyi büyük ölçüde durdurdu. Amerika'da ifade özgürlüğünden nefret mi ediyorlar?

Daha sonra “Apple ayrıca Twitter'ı App Store'dan alıkoymakla tehdit etti, ancak nedenini bize söylemiyor” şeklinde bir tweet daha attı. Arkasından “Apple'ın App Store'dan satın aldığınız her şeye gizli bir şekilde %30 vergi koyduğunu biliyor muydunuz?” diyerek Apple’ı hedefine aldı.

Tabi bu tweetlere Apple’dan bir cevap gelmedi.

Şimdilik AppStore’dan Twitter uygulaması kaldırılacak gibi görünmüyor ama bir şekilde %30 luk kesintiyi atlatırsa, Apple, politikalarına uymadığı için uygulamayı kaldırabilir. Bu da nasıl bir soruna yol açar bilemiyorum. Ama şurası kesin ki Apple’ın Twitter’a değil, Twitter’ın Apple’a ihtiyacı var.

Elon Musk’un tweetleriyle aktardığı bu olaylar dün nihayetinde tatlı sona bağlandı. Apple’ın CEO’su Tim Cook, Musk’ı Apple’ın Genel merkezine davet etti ve şirketi gezdirdi. Bunu da yine Elon Musk’ın Twitter paylaşımıyla anlıyoruz. Tim Cook’u da etiketleyerek kendisine teşekkür etti. Daha sonra da şunları yazdı: "İyi bir görüşmeydi. Diğer şeylerin yanı sıra, Twitter'ın potansiyel olarak App Store'dan kaldırılmasıyla ilgili yanlış anlaşılmayı da çözdük. Tim Cook, Apple'ın bunu yapmayı asla düşünmediği konusunda netti."

Elon Musk her ne kadar paraya ihtiyacı olmayan milyoner bir iş adamı gibi görünse de aslında yaptığı işler büyük delilik ve büyük sermayeler gerektiriyor. Bu deliliklerden biri de Twitter’ı satın alması. Piyasa değerinin
bu platform üzerinde elbette ki büyük planları olacaktır. Planlarının üstünü “ifade özgürlüğünün olduğu dijital bir şehir meydanı” sloganı ile örtüyor olabilir. Kimileri bu durumu “benim hayatımı kim ne yapsın” diye basite indirgemektedir. Ama durum kişisel değil toplumsaldır. Kendi düşüncelerimiz sosyal medyanın bizlere farkındalığımız dışında empoze ettiği fikirler olabilir. Bu yüzden dikkatli olmalı ve basite indirgememeliyiz. Ta ki daha fazla geç olmadan ve henüz kendi düşüncelerimizin sahibiyken.

 

KAYNAKÇA

https://www.afr.com/companies/media-and-marketing/why-did-elon-musk-really-buy-twitter-20221108-p5bwei#:~:text=Musk%20says%20he%20got%20involved,%2C%E2%80%9D%20he%20said%20this%20year. Elon Musk (gerçekten) Twitter'ı neden satın aldı?

https://nymag.com/intelligencer/2022/11/why-elon-musk-is-picking-a-fight-with-apple.html Elon Musk Neden Apple ile Bir Kavga Seçiyor?

https://www.webtekno.com/elon-musk-twitter-apple-tehdit-h130148.html Elon Musk, Tim Cook'un Ofisini Bastı(!), Apple-Twitter Kavgası Tatlıya Bağlandı...

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEWOL FACİASI

     16 Nisan 2014 saat 07:30 Güney Kore’de Sewol feribotu ağırlıkta lise öğrencileriyle beraber toplamda 476 kişiyi taşıyordu. Üçüncü kaptan Park Han-kyul ve  dümenci  yani ikinci kaptan Cho Joon-ki dümendeydi. Geminin Maenggol Kanalı'na  girmesine yaklaşık 4 km kalmıştı. Saat 08:20 Üçüncü kaptan,   ikinci kaptana direksiyon sisteminin otomatik pilottan manuel direksiyona geçirmesini söyledi. Çünkü Maenggol Kanalı, bir gemiyi içinden geçirirken aşırı dikkatli olmayı gerektiren güçlü sualtı akıntılarına sahipti. Olay anında koşullar sakindi ve Sewol sıklıkla kullanılan bir rotayı izliyordu. Kanalın farklı bölgeleri sığ suları gibi tehlikelerle doluyken feribotun yolunda şimdilik böyle zorluklar yoktu. Kimilerine göre   ikinci kaptan bu yolu aşmak için yeterinde iyi ve deneyim sahibi değildi. Ancak Kore deniz güvenliği mahkemesi’nin soruşturma raporlarına göre aynı kaptanın farklı gemide birden çok kez bu kanaldan geçtiği belirtiliyordu. Peki gemi kanala yaklaştığı zaman, ik

Süpersonik ses dalgalarıyla orman yangınları sondürülebilir mi?

Ateş pek çok kültürde kutsal sayılır; ışığının beden, ısısının ise ruhu olduğu düşünülürdü. Kimi uygarlıklar ateşe tapındılar. Zerdüştler ateşe, aydınlığa bakılarak ibadet ederler. Çünkü aydınlığın Tanrıları Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanırlar. Ortodokslar kutsal Cumartesi günü Kudüs’teki Yeniden Diriliş kilisesinde mucizevi şekilde beliren bir aleve tanık olmak için toplanır. Baharın gelişinde Nevruz ateşi yakılır ve üstünden atlanır. Peki bu ateş nasıl oluşur? Ateşin oluşması için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen sürekli temas halindeyse yanma sürekli olur. Alevin sönmesi de oksijenin ya da yakıtın yok edilmesi veya sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür. Bir orman yangınının sönmesi için birkaç yöntemimiz vardır. Bunlardan birisi yakıtın tükenmesini beklemektir. Yani tüm orman yok olduğunda yangın sönecektir. Başka bir yöntem ateşin hava ile temasını kesmektir. Bunu da ateşin üzerine su dökerek yapabil

NASA Okyanusları Keşfetmeyi Neden Bıraktı? | Eski haritalardaki canavarlar

     Dünyamızın yüzde 70’i sularla kaplıdır. Kalan %30 luk kısmın yaklaşık %30’u çöl %11’i buz %24’ü ise dağlıktır. Bu durumda insanların Dünya üzerinde normal şartlarda yerleşebileceği yaklaşık %10 alan vardır. Antarktika hariç Dünya’nın neredeyse tüm kıta yüzeyi araştırılmış olsa da okyanuslarımızın sadece %5 lik kısmı keşfedildi ve haritalandı. Bu da demek oluyor ki okyanusların %95i tamamen bilinmezlikten ibaret. Bilinmeyen şeyler genellikle ilgi çekicidir. Çünkü bilinmeyen boşluğu doldurmak insanın hayaline kalmıştır. Okyanusların bu bilinmeyen boşluğunda dans eden deniz kızlarını da hayal edebilirsiniz, devasa bir canavar balina da hayal edebilirsiniz. Büyük keşifler çağı olarak bilinen 1500 lü yıllarda denizciler bilinmeyen sulara yelken açıyorlardı. Bu uçsuz bucaksız sulara yelken açmak o dönemler için cesaret isteyen bir işti. Çünkü bu günkü gibi iletişim imkanlarının olmaması bir yana okyanusların derinliklerinde yaşayan bir canavarla karşılaşabileceklerini düşünürlerdi