Ana içeriğe atla

Trump’un olayı ne? | TRUMP DAVASI



    Yıl 2006. 60 yaşında olan Donald Trump, 27 yaşındaki Stormy Daniels ile Nevada’daki bir golf turnuvasında tanıştı. O zamanlar Trump bir TV şovu sunuyordu. Stormy Daniels ise +18 film yıldızıydı. Bu tanışma yıllar sonra Amerika’yı karşıtıracaktı. Trump 2016 seçimlerinde başkan seçilmek için adaylığını koydu. Daniels ise yeni başkan adayıyla olan geçmiş birlikteliğini magazin dergilerine satmak istedi. 2006 yılında golf turnuvası gecesini Trump’ın otel odasında geçirdiğini iddia etti. Trump olaydan haberdar olur olmaz sessiz kalması için Daniels’a 130 bin dolar ödeme yaptı. Peki bu iddia gerçek miydi? Trump bir şey mi gizliyordu?

Donald Trump. 2017-2021 yılları arasında görev alan ABD’nin 45. Başkanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olarak girmiş ve Amerika’nın başkanı seçilmiştir.

Trump 2000, 2016 ve 2020 yıllarında resmi olarak 4 kez başkan adayı olmuştur. Aynı zamanda 2024 seçimleri için de başkan adaylığını duyurmuştur. Bunların dışında 2012 yılında aday olmayı düşünmüş ancak olmamıştır. 2016 yılında başkan seçilen Trump görev süresi bittikten sonra 2020 yılında tekrar aday olmuş ancak Jeo Biden’a yenilmiştir. Bu yenilginin ardından destekçilerinden oluşan kalabalık bir grup Washington’daki ABD kongre binasına saldırdı.  Bu kalabalık, kongrenin oturumunu engelleyerek Trump’ı iktidarda tutmaya çalıştı. Çıkan çatışmada biri polis 5 kişi ölmüş ve olayların bastırılması için kongreye ABD ulusal muhafız birlikleri sevk edilmişti.

Olayların ardından ABD temsilciler meclisi başkanı, ABD başkan yardımcısına olayları azmettirdiği gerekçesiyle Trump’ı Anayasa’nın 25. Maddesine göre görevden alması çağrısında bulunmuştu.

ABD anayasası’nın 25. ek Maddesinde bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda başkanın görevden alınıp yerine geçici olarak başkan yardımcısının geçirilmesi yazar.

İşte 2021 yılında patlak veren bu olaylar neticesinde Trump’a yönelik azil süreci yani görevinden alınma süreci başlatılmıştı.

Trump hakkında daha önceden de azil süreci başlatılmıştı. Meclis Aralık 2019’da Trump’ın Ukrayna’dan Jeo Biden ve oğluyla ilgili soruşturma başlatmasını talep ederek kanunları çiğnediği gerekçesiyle azline karar vermişti. Ancak senatodaki oylama sonucu Trump görevini sürdürebilmişti.

Böylece ABD'nin 45. Başkanı Trump, ülke tarihinde "görevden alınması istemiyle iki kez suçlanan ilk başkan" olarak tarihe geçti.

Trump’ın başkanlık dönemi biraz karışıklıklarla geçti. Örneğin bazı Müslüman ülkelere vize yasağı getirmişti.

Kongre baskınının ardından Facebook, instagram, twitter hatta snapchet bile Trump’ın hesaplarına erişim engeli getirdi.

Koronavirüsü hafife almakla suçlandı vesaire vesaire.

Gelelim bugüne.

Dün yani 4 Nisan’da Trump yine mahkemeye çıktı. Mahkemeden sonra yaptığı açıklamada ise 2024’te yeniden seçilmesini engellemeye çalışan Demokratların komplosuyla karşı karşıya olduğunu" öne sürdü. Tabiki mahkemenin içeriği bundan farklıydı.

4 Nisan günü Prosedür gereği gözaltına alınmış sayılan Trump, kolluk kuvvetleri gözetiminde parmak izi alımına ve fotoğraf çekimine götürüldü. Tüm işlemlerin ardından mahkemeye çıkarıldı. ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, +18 film oyuncusu Stormy Daniels'e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla, hakkında açılan dava kapsamında yargılanmaya başlandı. Trump, 2016 seçimlerine müdahaleden, işlediği suçları gizlemek için evrakta sahtecilikten ve 2 kadına sessiz kalmaları için 150 bin ve 130 bin dolar vermekle suçlandı. Trump ayrıca, başkan adaylığı döneminde aleyhindeki olumsuz bilgileri saklamakla suçlandı. Duruşmada kendisine yöneltilen 34 suçlamayı da reddetti.

Gelelim +18 film yıldızı Daniels ile olduğu iddia edilen ilişkisine. Bayan Daniels’ın iddiası şöyle: Trump ile otel odasında yaşadığı birliktelik sonrası, yaşananlar hakkında sessiz kalması için, Trump’ın avukatı aracılığıyla kendisine verilen 130.000 doları kabul ettiği.

Bu iddiaların ortaya çıkmasından beridir Trump ise böyle bir birlikteliğin olduğunu reddediyor.

Bayan Daniels  basına verdiği röportajlarda Trump ile Temmuz 2006'da golf turnuvasında tanıştığını söyledi. Trump ile beraber California ve Nevada arasındaki bir tatil bölgesi olan Lake Tahoe'daki otel odasında bir kez beraber olduklarını söyledi. Turnuva sırasında ise Trump’ın eşi Melania Trump turnuvada değildi çünkü yeni doğum yapmıştı. 2016'da, ABD başkanlık seçimlerinden günler önce, Bayan Daniels, Bay Trump'ın avukatı Michael Cohen'in, ilişki hakkında sessiz kalması için kendisine 130.000 dolar "sus payı" ödediğini söyledi. Ailesinin güvenliğinden endişe duyduğu için aldığını söyledi. 

Bu olaylar şimdilik hala birer iddia. İlişkileri olduysa da olmadıysa da tüm Dünya için büyük bir skandal oldu.

Peki sus payı ödemek Amerika’da suç mudur? Böyle bir ilişki gerçekten yaşandıysa bile sus payı ödemek kanunlara aykırı mı?

Sus payı dediğimiz şey aslında gizlilik sözleşmesidir. Gizlilik sözleşmesi de Amerika’da yasadışı bir durum değildir. Ancak yapılan bu ödemenin Trump’ın hesap geçmişinde nasıl göründüğü önemli. Trump bu ödemeyi yasal gider olarak gösterip iş kayıtlarını tahrif etmekle yani bile bile bozmakla suçlanıyor. Trump’a yöneltilen 34 suçun sebebi de yapılan tahriflerle ilgili. 11'i çekleri, 11'i Bay Cohen'in şirkete sunduğu aylık faturaları ve 12'si Bay Trump'ın güveni için defteri kebirdeki girişleri içeriyor. Dava şimdilik sonuçlanmadı. Bir sonraki duruşma tarihi 4 Aralık olarak belirlendi.

Bu yasal sürecin en muhtemel sonucu olarak tahmin edilen şey ise Trump’a para cezası verilmesi. Ağır bir suçlama yöneltilirse 4 yıla kadar hapis cezası da alabilir ancak BBC ye konuşan uzmanlar bunun düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor.

Eğer Trump davası sonuçlanır ve ceza alırsa 2024 başkanlık seçimlerine yine katılabilir. Çünkü ABD yasalarına göre suçlu bulunan bir adayın hapishanedeyken bile başkanlık kampanyası yürütmesi ve başkan olarak görev yapması mümkün.

Kanalımın gelişmesi için desteklerinize ihtiyacım var. Eğer videomu beğendiyseniz like atmayı ve abone olmayı unutmayın. Konu hakkındaki düşünceşerinizi de yorum olarak bırakın. Bu sayede kanalımın büyümesine ve daha fazla kişiye ulaşmama yardımcı olacaksınız. Bir sonraki videoda görüşmek üzere.

 

KAYNAKÇA

https://www.nytimes.com/2023/04/04/nyregion/trump-charges-falsifying-business-records.html Donald Trump'a Yönelik Suçlamaları Açıklamak

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-64920037 Stormy Daniels ve Donald Trump arasında ne oldu?

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-eski-abd-baskani-donald-trump-tutuklandi-42245887 'Sus payı' davası... ABD'de bir ilk! 

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-45-baskani-donald-trumpin-gorevindeki-4-yili-firtinali-gecti/2114913 ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın görevindeki 4 yılı fırtınalı geçti

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55647529 Donald Trump, hakkında ikinci kez azil süreci başlatılan ilk ABD başkanı oldu

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_career_of_Donald_Trump#cite_ref-cnnnotrunning_3-0 Donald Trump'ın siyasi kariyeri

https://www.bbc.com/turkce/articles/c72qxelz4vxo 5 soruda Trump hakkındaki ceza davası: Suçlamalar neler, hüküm giyerse başkan adayı olabilir mi?

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEWOL FACİASI

     16 Nisan 2014 saat 07:30 Güney Kore’de Sewol feribotu ağırlıkta lise öğrencileriyle beraber toplamda 476 kişiyi taşıyordu. Üçüncü kaptan Park Han-kyul ve  dümenci  yani ikinci kaptan Cho Joon-ki dümendeydi. Geminin Maenggol Kanalı'na  girmesine yaklaşık 4 km kalmıştı. Saat 08:20 Üçüncü kaptan,   ikinci kaptana direksiyon sisteminin otomatik pilottan manuel direksiyona geçirmesini söyledi. Çünkü Maenggol Kanalı, bir gemiyi içinden geçirirken aşırı dikkatli olmayı gerektiren güçlü sualtı akıntılarına sahipti. Olay anında koşullar sakindi ve Sewol sıklıkla kullanılan bir rotayı izliyordu. Kanalın farklı bölgeleri sığ suları gibi tehlikelerle doluyken feribotun yolunda şimdilik böyle zorluklar yoktu. Kimilerine göre   ikinci kaptan bu yolu aşmak için yeterinde iyi ve deneyim sahibi değildi. Ancak Kore deniz güvenliği mahkemesi’nin soruşturma raporlarına göre aynı kaptanın farklı gemide birden çok kez bu kanaldan geçtiği belirtiliyordu. Peki gemi kanala yaklaştığı zaman, ik

Süpersonik ses dalgalarıyla orman yangınları sondürülebilir mi?

Ateş pek çok kültürde kutsal sayılır; ışığının beden, ısısının ise ruhu olduğu düşünülürdü. Kimi uygarlıklar ateşe tapındılar. Zerdüştler ateşe, aydınlığa bakılarak ibadet ederler. Çünkü aydınlığın Tanrıları Ahura Mazda’nın fiziksel temsili olduğuna inanırlar. Ortodokslar kutsal Cumartesi günü Kudüs’teki Yeniden Diriliş kilisesinde mucizevi şekilde beliren bir aleve tanık olmak için toplanır. Baharın gelişinde Nevruz ateşi yakılır ve üstünden atlanır. Peki bu ateş nasıl oluşur? Ateşin oluşması için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen sürekli temas halindeyse yanma sürekli olur. Alevin sönmesi de oksijenin ya da yakıtın yok edilmesi veya sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür. Bir orman yangınının sönmesi için birkaç yöntemimiz vardır. Bunlardan birisi yakıtın tükenmesini beklemektir. Yani tüm orman yok olduğunda yangın sönecektir. Başka bir yöntem ateşin hava ile temasını kesmektir. Bunu da ateşin üzerine su dökerek yapabil

NASA Okyanusları Keşfetmeyi Neden Bıraktı? | Eski haritalardaki canavarlar

     Dünyamızın yüzde 70’i sularla kaplıdır. Kalan %30 luk kısmın yaklaşık %30’u çöl %11’i buz %24’ü ise dağlıktır. Bu durumda insanların Dünya üzerinde normal şartlarda yerleşebileceği yaklaşık %10 alan vardır. Antarktika hariç Dünya’nın neredeyse tüm kıta yüzeyi araştırılmış olsa da okyanuslarımızın sadece %5 lik kısmı keşfedildi ve haritalandı. Bu da demek oluyor ki okyanusların %95i tamamen bilinmezlikten ibaret. Bilinmeyen şeyler genellikle ilgi çekicidir. Çünkü bilinmeyen boşluğu doldurmak insanın hayaline kalmıştır. Okyanusların bu bilinmeyen boşluğunda dans eden deniz kızlarını da hayal edebilirsiniz, devasa bir canavar balina da hayal edebilirsiniz. Büyük keşifler çağı olarak bilinen 1500 lü yıllarda denizciler bilinmeyen sulara yelken açıyorlardı. Bu uçsuz bucaksız sulara yelken açmak o dönemler için cesaret isteyen bir işti. Çünkü bu günkü gibi iletişim imkanlarının olmaması bir yana okyanusların derinliklerinde yaşayan bir canavarla karşılaşabileceklerini düşünürlerdi